خرما کبکاب

خرما کبکاب چیست؟
خرما ارقام زیادی دارد که هرکدام، مشخصات و ویژگی های منحصر به فردی دارند. یکی از ارقام خرما که بین مردم ایران طرفداران زیادی دارد، خرما کبکاب است. خرمای کبکاب به شکل بیضی بوده و از ارقام خرمای نیمه خشک و تر به شمار می رود. رطوبت این خرما نه آنقدر زیاد است که باعث خرابی آن شود و نه آنقدر کم است که آن را در دسته خشکبار قرار دهد.
خرما کبکاب دارای پوستی ضخیم است که به گوشت خرما چسبیده و به راحتی نمی توان آن را جدا کرد. از دیگر ویژگی های منحصر به فرد این نوع خرما، می توان به نرم بودن بافت، طعم بی نظیر و شیرینی متعادل و به اندازه آن اشاره کرد.
کبکاب، نام یکی دیگر از انواع خرما های خوشمزه و صادراتی ایران است. معمولاً خرمای کبکاب با نام خرمای دشتستان شناخته می‌شود. از این جهت که شهرهای برازجان یا دشتستان در استان بوشهر و بهبهان در استان خوزستان، بیشترین سطح کشت خرمای کبکاب را دارند. کشت خرمای کبکاب در مناطق گرمسیری دیگری در استان فارس، خوزستان و بوشهر هم انجام می‌شود.

خرمای کبکاب برای کجاست؟
خرما کبکاب بیشتر در شهرستان کازرون در استان فارس، تنگستان و برازجان کشت می شود. به طور کلی خرما برای پرورش پیدا کردن به آب و هوای گرم نیاز دارد. به همین دلیل این محصول اغلب در شهرهای جنوبی مانند بوشهر کاشت شده و به استان های دیگر کشور ارسال می شود.
خرما کبکاب به سه صورت خارک، رطب و خرما در بازار موجود است که هرکدام، در مرحله خاصی از نخل جدا شده اند. تیره رنگ بودن خرما به این معناست که به خوبی رسیده و سپس از نخل جدا شده است. نوع زرد رنگ آن با عنوان رطب خرمای کبکاب و رطب عسلی هم شناخته می شود.

 
فواید خرما کبکاک
 
– سرشار از پتاسیم: پتاسیم موجود در خرما کبکاب، کارکرد سیستم گوارش را بهتر کرده و فشار خون را کاهش می دهد. خرما در مقایسه با دیگر میوه ها و خشکبار، از پتاسیم بیشتری برخوردار است. به همین دلیل، مصرف روزانه چند عدد خرما می تواند نیاز بدن به پتاسیم را به خوبی رفع کند.
– غنی از آهن: آهن یکی از مواد معدنی مهم و خون ساز است که از کم خونی، بی حالی و بی رمقی جلوگیری کرده و انرژی بدن را افزایش می دهد.
– حاوی قند طبیعی: قند طبیعی موجود در خرما کبکاب از مواد ضروری برای بدن است. مصرف منظم این خرما، تاثیر زیادی در کم شدن اشتها و کاهش وزن دارد.
– حاوی آنتی اکسیدان: آنتی اکسیدان های موجود در خرما کبکاب، از ابتلا به انواع سرطان جلوگیری می کند.
– سرشار از فیبر: فیبر موجود در این خرما از ابتلا به یبوست جلوگیری کرده و روند هضم و جذب مواد غذایی را بهبود می بخشد.
– حاوی کلسیم: مصرف منظم خرما کبکاب، استخوان ها را محکم تر کرده و جلوی پوکی استخوان را می گیرد.
– حاوی ویتامین سی: وجود این ویتامین در خرمای کبکاب، آن را به دارویی برای سرماخوردگی تبدیل کرده است.
– بهبود عملکرد شناختی در افراد مسن: استفاده منظم از خرما کبکاب می تواند جلوی ابتلا به بیماری های نورودنژراتیک را گرفته و از پیشرفت آلزایمر و التهاب مغز جلوگیری می کند.
– درمان اختلالات و بیماری های قلبی
– افزایش آرامش و کاهش استرس
– تقویت کارکرد سیستم ایمنی بدن
– افزایش آرامش رگ های خونی و عضله های قلب

جدول ارزش غذایی خرما کبکاب
جدول زیر، ترکیبات مهم خرمای کبکاب را نشان می‌دهد.خرمای کبکاب، شامل مواد معدنی، ویتامین‌ها و پروتئین مورد نیاز بدن است. توجه به این ارزش تغذیه‌ای مهم، این نکته را یادآوری می‌کند که برای رفع گرسنگی، تقویت چشم، افزایش استحکام استخوان، حفظ آرامش، تقویت انرژی، هضم خوب غذا، تأمین قند و کربوهیدرات بدن، سلامتی پوست، زیبایی موها و همین‌طور پیشگیری از بسیاری از بیماری‌ها می‌توان به سراغ خرمای کبکاب رفت.
ارزش غذایی موجود در خرما کبکاب
کالری قند
چربی کل پروتئین
کلسترول کلسیم
سدیم آهن
پتاسیم ویتامین A
کربوهیدرات ویتامین B
فیبر ویتامین C

طبع خرما کبکاب چیست؟
سوالی است که برای بسیاری از مردم به وجود می آید خرما کبکاب، طبیعت گرم دارد. شیره‌ای که در این خرما وجود دارد، به گرمای آن می‌افزاید. به همین دلیل، سرد مزاج‌ها با مصرف خرمای کبکاب، به تعادل می‌رسند و احساس خوبی دریافت می‌کنند. همه افراد با مصرف خرما کبکاب، منابع مفید و مورد نیاز بدنشان را تأمین می‌کنند. با این وجود، برای کسانی که طبیعت بدنی آن‌ها گرم است، احتمال بروز برخی واکنش‌ها وجود دارد. قرمز شدن پوست، خارش، التهاب و جوش‌های زیرپوستی از علائمی هستند که ممکن است دیده شود. مورد دیگری که توجه به آن اهمیت زیادی دارد، حساسیت افراد به برخی از ترکیبات موجود در خرما است؛ بنابراین با دانستن این موضوع، می‌توان از تمام خواص مفید خرما بهره‌مند شد.

ویژگی‌های خرما کبکاب چیست؟
خرمای کبکاب طعم مخملی شیرینی دارد. اگر بخواهید در بین انواع خرما، خرمای کبکاب را راحت‌تر پیدا کنید، بهتر است در بین خرماهای بیضی‌شکل و بلند به دنبال آن باشید. پوست کمی براق، چروکیده و تا حدودی چسبیده به گوشت، از ویژگی‌های ظاهری دیگر خرمای کبکاب هستند. از نظر وزنی در محدوده 9 تا 18 گرم و از لحاظ اندازه بین 3.5 تا 5 سانتی‌متر است. میزان رطوبت خرمای کبکاب بین 18 تا 20 درصد اعلام می‌شود. شهد خوبی دارد و به همین جهت است که خرمای کبکاب را در دسته خرماهای نیمه‌خشک قرار می‌دهند. رنگ خرمای کبکاب در مرحله‌ای که خارک نام دارد، زرد روشن است. خرمای کبکاب کاملاً رسیده که در مرحله رطب قرار می‌گیرد، به رنگ قهوه‌ای تیره تا سیاه تبدیل می‌شود. هسته خرما کبکاب هم چسبیده به گوشت آن است.

خواص خرما کبکاب چیست؟
همان‌طور که در جدول ارزش غذایی خرما کبکاب ارائه شد، ترکیبات موجود در این خوراکی خوشمزه، آن را تبدیل به یک منبع بسیار مفید برای درمان و بهبود بسیاری از مشکلات می‌کند. در فهرست زیر به ارائه توضیحاتی راجع به فواید مصرف خرما کبکاب پرداخته می‌شود.
درمان کم خونی: معمولاً اولین بیماری که با کمبود آهن در بدن پدیدار می‌شود، کم خونی است. به همین دلیل توصیه می‌شود در برنامه غذایی این بیماران، از رژیم‌های حاوی آهن استفاده شود. آهن یکی از ترکیبات مهم موجود در خرما کبکاب است؛ بنابراین مصرف آن برای بهبود وضعیت کسانی که کم‌خونی دارند، مفید خواهد بود.
بهبود یبوست: وقتی دستگاه گوارش بدن نتواند به خوبی غذایی که وارد آن می‌شود را هضم کند، فرد دچار یبوست می‌شود. یکی از راه‌هایی که می‌توان به افراد مبتلا به یبوست پیشنهاد کرد، استفاده از منابع دارای فیبر در سبک تغذیه است؛ زیرا فیبر گزینه بسیار اثرگذاری در هضم راحت غذا و تقویت دستگاه گوارش است. خرما کبکاب هم در ترکیبات خود، از حضور فیبر بهره می‌برد؛ بنابراین می‌توان گفت، مصرف خرما در صورتی که از حد طبیعی خارج نشود، می‌تواند از بروز بیماری‌هایی مثل یبوست و بواسیر جلوگیری نماید.
کمک به بهبود مغز: مغز انسان اگر به اندازه کافی ویتامین B، منیزیم و پتاسیم و بسیاری از مواد مورد نیازش را دریافت کند، عملکرد خوبی خواهد داشت. مسلماً کسی تمایل ندارد تا به کاهش بهره هوشی، ضعف در عملکرد مغز و بیماری‌هایی مثل آلزایمر گرفتار شود؛ بنابراین برای پیشگیری از این موارد و تقویت عملکرد مغز بهتر است نیازمندی‌های مغز جهت رشد و سلامتش تأمین شود. مصرف خرما کبکاب، یکی از روش‌های بسیار مفید جهت بهبود کارایی مغز است که نباید از آن غافل شد.
کمک به برطرف کردن نفخ: استفاده از خرما کبکاب در برنامه غذایی روزانه هر فرد، باعث می‌شود تا سلامتی دستگاه گوارش در وضعیت مطلوبی باشد. در نتیجه از بروز بیماری‌هایی مثل نفخ و اسهال جلوگیری خواهد شد.
کمک تقویت استخوان: معمولاً توصیه می‌شود برای داشتن استخوان‌های مقاوم و سالم در بدن، مصرف کلسیم فراموش نشود. یکی از منابع غذایی مفید که کلسیم هم دارد، خرما کبکاب است؛ بنابراین با مصرف خرما کبکاب، از سلامت استخوان‌ها هم محافظت خواهد شد.
بهبود قوای جنسی: یکی از علت‌هایی که فرد در رابطه جنسی ضعیف عمل می‌کند یا قوای کمی دارد، سرمای موجود در طبیعت بدنش است. در چنین شرایطی برای کسانی که از ضعف قوای جنسی رنج می‌برند، پیشنهاد مصرف خرما کبکاب می‌تواند راه درمانی طبیعی مفیدی باشد؛ زیرا علاوه بر گرمایی که با مصرف خرما کبکاب دریافت خواهند کرد، از سایر مزایای آن شامل تقویت انرژی، شادابی، رفع خستگی و افسردگی هم بهره‌مند می‌شوند.
کمک به کم کردن استرس: افراد زیادی در شرایط مختلف دچار اضطراب و استرس می‌شوند. طوری که ممکن است بسیاری از موقعیت‌های مختلف کاری، اجتماعی و شخصی خود را از دست دهند. توصیه مفیدی که می‌توان به این افراد نمود، این است که مصرف خرما کبکاب را در برنامه غذایی خود قرار دهند تا منیزیم مورد نیاز بدن تأمین شود. وجود منیزیم کافی در بدن، موجب آرامش می‌شود و خرمای کبکاب حاوی منیزیم است.

بهبود وزن و لاغری: ترکیبات مفید موجود در خرما کبکاب حس سیری طولانی مدت را برای بدن ایجاد می‌کند. علاوه بر این سلامت سیستم گوارش هم محفوظ می‌ماند. به همین دلیل فرد به ناچار به دنبال غذاهای مضر و چاق‌کننده نخواهد رفت. نتیجه‌ای که از مصرف خرما کبکاب به دست می‌آید، تناسب اندام و کاهش وزن خواهد بود. البته باید در نظر گرفت، مصرف بیشتر این نوع خرما برای افزایش وزن و کسانی که از لاغری رنج می‌برند هم مفید است.
 
کمک به عملکرد قلب: قلب و رگ‌های آن برای اینکه عملکرد خوبی داشته باشند، نیاز به مواد مختلفی دارند. پتاسیم، کلسیم، منیزیم و ویتامین‌های گروه B، نمونه‌های مهمی از این موارد هستند. از آنجایی که خرما کبکاب دارای این گزینه‌ها است، مصرف آن برای بهبود عملکرد قلب سفارش می‌شود.
معمولاً ماه‌های گرم سال، زمان مناسبی برای برداشت خرما کبکاب است؛ بنابراین از اوایل مردادماه تا اواخر تابستان می‌توان به خرمای کبکاب تازه دسترسی داشت. نکته مهم در مورد خرما کبکاب، این است که حالت خارک آن قابل استفاده نیست؛ بنابراین برای بهره گیری از فواید خرمای تازه کبکاب، باید کاملاً رسیده شوند.

روش تشخیص خرما کبکاب با کیفیت
با وجود اطلاعات جامعی که در مورد خواص مفید خرما کبکاب ارائه شد، توجه به کیفیت مطلوب آن هم اهمیت زیادی دارد. چون تنها در این صورت است که می‌توانید مطمئن شوید، مصرف خرما کبکاب اثر مثبت خود را خواهد داشت. پس توصیه می‌شود هنگام تهیه خرما کبکاب، برای تشخیص کیفیت آن به مواردی که فهرست می‌شود دقت نمایید.
توجه کنید که شکل ظاهری خرما کبکاب، از حالت طبیعی خارج نباشد. از انتخاب خرماهایی که له شده هستند یا بوی ناخوشایندی از آن‌ها متصاعد می‌شود، خودداری کنید.
به اندازه شیره خرما کبکاب هم توجه کنید. مقدار آن، طوری نباشد که تازگی و کیفیت خرما را از بین ببرد.
دقت در رنگ خرما هم می‌تواند مورد مهم بعدی جهت ارزیابی کیفیت باشد.
محیطی که قصد تهیه خرما کبکاب از آنجا را دارید باید کاملاً تمیز و از نظر رطوبت و دما در شرایط مطلوب باشد.
با در نظر گرفتن مواردی که مطرح شد، می‌توانید از کیفیت خرما کبکاب مطمئن شوید.

روش نگهداری خرما کبکاب چیست؟
خرما کبکاب هم مثل بسیاری از مواد غذایی دیگر، برای نگهداری طولانی مدت و حفظ سلامت آن، باید در شرایط مطلوب خودش باشد. با توجه به اینکه خرما کبکاب دارای شهد است، نگهداری آن نسبت به خرماهای کاملاً خشک کمی تفاوت دارد.در صورتی که به اندازه مصرف کوتاه مدت از این خرما موجود باشد، در دمای معمولی اتاق و جای خشک قابل نگهداری است. فقط باید دقت نمود که گرمای محیط خیلی زیاد نباشد.اگر بسته بندی خرما طوری باشد که آلودگی، گرد و غبار و هوای نامطبوع به آن نرسد، بین 12 تا 18 ماه می‌توان بیرون از یخچال از آن نگهداری نمود. در حالت کلی هم برای ماندگاری بیشتر، بهتر است در فضای سرد یخچال و فریزر نگهداری شود.
جمع بندی
در این مقاله از جواهر سیاه دانستیم خرما کبکاب، یکی از چندین نوع خرماهای خوشمزه ایرانی است. دشتستان بوشهر و بهبهان خوزستان بیشترین سطح کشت خرمای کبکاب را دارند. بیضی شکل با وزنی در حدود 15 گرم و به اندازه 3.5 تا 5 سانتی‌متر است. خرماهای کبکاب رسیده به رنگ قهوه‌ای تیره تا سیاه هستند. مصرف خرما کبکاب را می‌توان برای بهبود عملکرد مغز، قلب، تقویت استخوان، سیستم ایمنی، گوارش، افزایش قوای جنسی، اصلاح مزاج، درمان کم خونی، دور شدن از استرس و همین‌طور سلامت پوست و مو در برنامه غذایی روزانه قرار داد.